mandag 9. september 2013

Hva man har tid til når man ikke har tid til noe!


Høstens goder: Tyttebær, blåbær, bringebær, geitrams, kantareller.

Det nærmer seg to uker siden årets elever satte sine bein på Toppen for første gang, men de fleste er allerede ganske så husvarme. De første ukene er hektiske. Is skal brytes, broer skal bygges, mye skal informeres om og folkehøgskolehverdagen begynner så smått å krype inn under huden. Det blir ikke tid til så mye annet enn folkehøgskole, men vi prøver å komme oss på en liten langtur med Aurora hver dag. Da hender det jo at vi klarer å legge inn tid til å sanke noe av det høsten har å by på.

I år har vi i hovedsak plukket bringebær, kantareller og geitrams. I tillegg har vi kost oss på tur med te av blåbær og røsslyng. Putter man i en skje med honning blir det ekstra godt!

Sammen med friluftslivselevene har jeg plukka blåbær, tyttebær og kantareller. Kantarellene ble tørket og puttet på glass. De blir fine å ha med for å piffe opp turmaten utover vinteren. Tyttebærene og blåbærene ble tørket med det formål at de skal puttes i frokostblandingen eller nøtteposen.

Bringebærene ligger foreløpig fryst, men skal etter hvert bli til syltetøy (eller eventuelt brukes i smoothies). Kantarellene har fått fire ulike utfall (i tillegg til de som ble spist ferske). En del av de ble tørka, en del ble sursyltet og en del ble fryst. I tillegg har vi laget soppekstrakt av bløtevannet. Av geitramsen har vi laget saft på blomstene.

Under følger noen forslag til oppskrifter!

Tørking av bær og sopp
Rens sopp og bær for skitt og gress. Del de største kantarellene i mindre biter/skiver. Spre utover en plate med bakepapir. Det kan være lurt å ha omtrent samme størrelse på det du tørker, da er det lettere å beregne tiden. Sett stekeovnen på 50 grader og med en sleiv i døra slik at den blir stående på gløtt og gir lufting. Avhengig av hvor god ovn du har skal sopp og bær ha rundt 7-8 timer i ovnen. Poenget er at du skal tørke ut så mye vann som mulig!

Dersom du har vedovn fungerer det fint å tørke mat på en rist (eventuelt plate) oppå ovnen også.

Hvis du skal spise tørka sopp (eller grønnsaker) må de forvelles først, det vil si bløtes opp. Ellers kan det hende de sveller i magen. Som regel fungerer det fint å bløte de opp i sausen på tur, men de største bitene kan trenge litt ekstra tid.

Sursylting av sopp (i vårt tilfelle kantareller)
Sursyltede kantareller egner seg godt i salater, til grillmat og lignende.
Rens soppen og legg den i godt saltet kokende vann i 5-8 minutter (4-5 ss salt per liter vann). Soppen skal ikke bli myk. Hell av vannet.
Soppen skal nå over i neste bad bestående av 1 del edikk og 5 deler vann. Edikkvannet skal fosskoke før du har i soppen. Kokes i 5 minutter.
Løft soppen opp av vannet og fyll på rene glass. Laken/edikkvannet helles deretter over, og må stå 2 fingerbredder over soppen. Dekk med et rent klede til soppen er avkjølt.
Når soppen er kald helles 1 fingerbredd god olivenolje over og lokket skrus på.
Oppbevares mørkt og kjølig.

Variasjoner:
For en ekstra pikant smak kan du tilsette en hel chili sammen med soppen før du heller over edikklaken. Vi eksperimenterte også med hvitløk, laurbærblader og pepperkorn.

Soppekstrakt
Ta vare på bløtevannet (saltvannet) fra sursyltingen av soppen. Det kan kokes inn til soppekstrakt når det blir kokt kraftig under hyppig omrøring.
Kjøl av og hell på rene glass eller flasker. Holder seg lenge i kjøleskapet.
Smaker godt i supper, sauser, wokretter og marinader.

NB! Vår erfaring tilsier at dette er forholdsvis salt selv etter kraftig koking. Du trenger derfor ikke mye av gangen i sausen etc.

Geitramssaft
Det er de lilla-rosa blomstene på geitramsen vi bruker til å lage saft. Du trenger ca 125-150 gram blomster (det er mer enn man tror) til 1 liter vann.

Bland etter forholdene:
  • 125-150 g blomster
  • 1 pose sitronsyre/vinsyre
  • 7 dl farin
  • 1 liter kokende vann

Bland alt det tørre. Vi bortimot halverte sukkermengden uten at det gjorde noe, men vi skulle nok ha redusert på sitronsyren også. I hvert fall jo større mengder du lager, og jo mer du reduserer på sukkeret.
Hell kokende vann over det du har blandet sammen. Rør til alt er oppløst, kjøl av og la det stå kaldt i 3-4 dager.
Sil over på flasker enten gjennom en sil, kaffefilter eller håndklede, alt ettersom hvor fint du vil ha det. Om du vil fryse flaskene må du la det være å fylle de helt opp. Enkelte mener også at det er best å fryse de liggende. Vår saft ble ganske sterk og blandes ut med vann 1:8 når den skal serveres! 

Tid for bål og te!

Røsslyng og blåbær knuses og kokes opp sammen med vann.

Skogens gull! (Foto: Martin Pedersen). 

Klar til sursylting av sopp (Foto: Martin Pedersen).

Ett glass forberedes med hvitløk, pepperkorn og lauberblader (Foto: Martin Pedersen).
Deretter putter vi på sopp og edikklake (Foto: Martin Pedersen).

I et annet glass putter vi chili og pepperkorn (Foto: Martin Pedersen).


Og noen kantareller tørkes og puttes på glass (Foto: Martin Pedersen).

Geitramsplukking til tross for at sesongen er litt på hell. 

400 gram geitrams (Foto: Martin Pedersen). 

Blandes med sukker og sitronsyre (Foto: Martin Pedersen).

Kokende vann helles over (Foto: Martin Pedersen).

Etter fire dager siles saften over på flasker (Foto: Martin Pedersen).

Klar, ferdig, server! (Foto: Martin Pedersen).

Tørking av bær og kantareller med elevene.

Det ga tre glass kantareller til vinterturene!

Friluftslivselevenes egentørka blåbær og tyttebær. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar